Jak zrobić chlebek bananowy fit?

Ostatnio aktualizowane: 21.06.21

 

Chlebek Bananowy Fit Przepis

Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania35 mins
 
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
230 g płatków owsianych lub 2 szklanki mąki owsianej
Kilka łyżek miodu (w zależności od własnych preferencji)
70 g oleju (może być kokosowy lub rzepakowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Chlebek bananowy dobrze sprawdza się na śniadanie, na podwieczorek i jako przekąska. Nie zawiera dużo kalorii, jest smaczny i można dodać do niego ulubione owoce, kawałki czekolady lub powidło. Wykonanie ciasta bananowego jest szybkie i proste, a potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na ten smaczny chlebek, który z pewnością posmakuje każdemu.

 

Przed przystąpieniem do pieczenia chlebka bananowego, warto wcześniej wyjąć wszystkie składniki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Chodzi tutaj przede wszystkim o jajka. Do wykonania ciasta można wykorzystać dojrzałe banany, będą słodsze i bardziej wyraziste w smaku. W efekcie można użyć mniej substancji słodzącej (miodu lub innego słodzika), a ciasto nadal pozostanie słodkie i smaczne. Prosty chlebek bananowy przygotowuje się w kilka minut. Należy zacząć od obrania bananów ze skórki i rozdrobnienia ich widelcem w misce na jednolitą masę. Do powstałej papki trzeba dodać 2 całe jajka oraz miód (ok. 3 łyżek) lub inny słodzik. Jeśli chcesz przygotować chlebek bananowy bez cukru, możesz nadać mu słodkiego smaku, dodając ok. 10 dag daktyli. Wcześniej owoce trzeba jednak zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10 minut. Następnie należy je odsączyć i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ i tak wszystkie składniki należy dokładnie zblendować.

Zdrowy chlebek bananowy zawiera płatki owsiane lub mąkę owsianą. Decydując się na wykorzystanie płatków, należy je wcześniej zmielić. Można także wykorzystać mąkę pszenną, jednak ciasto będzie miało wtedy więcej kalorii. Do zblendowanej wcześniej masy bananowej należy dodać mąkę (lub zmielone płatki), cynamon, proszek do pieczenia (można użyć także 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej) oraz olej. Zamiast tłuszczu roślinnego można wykorzystać masło orzechowe, ok. 1 łyżka powinna wystarczyć. Masę należy dobrze wymieszać łyżką. Ciasto powinno wyjść gęste.

Chlebek bananowy warto piec w keksówce, aby miał kształt bochenka chleba. W efekcie będzie można go łatwo pokroić na cienkie, łatwe do zjedzenia plastry. Formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem, aby chlebek nie przykleił się do brzegów. Gotowe ciasto trzeba przełożyć do keksówki. Chlebek można udekorować jednym bananem. Owoc wystarczy obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Obie części banana można ułożyć na wierzchu ciasta, delikatnie je dociskając, aby lekko zanurzyły się w masie.

Chlebek bananowy należy umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza. Ciasto piecze się ok. 35 minut, ale warto sprawdzać go tak zwaną metodą suchego patyczka. W zależności od ustawień piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć.

 

Inne przepisy na chlebek bananowy

Podstawowy przepis na chlebek bananowy zawiera przede wszystkim jajka, banany, mąkę i proszek do pieczenia, ewentualnie sodę oczyszczoną. Można go jednak dowolnie modyfikować i przygotowywać ciasto dopasowane do swoich gustów i preferencji. Dużą popularnością cieszy się chlebek bananowy wege. Zmiana przepisu na wersję bez produktów pochodzenia zwierzęcego jest bardzo łatwa. Większość podstawowych receptur nie zawiera mleka, ale i tak łatwo można zastąpić go napojami roślinnymi. Większym problemem mogą być jajka. Jednak dzięki zawartości bananów, chlebek nie straci na jakości, jeśli nie doda się ich do ciasta. Jajka można także łatwo zastąpić na przykład musem jabłkowym lub siemieniem lnianym zmiksowanym z wodą. Wegański chlebek bananowy można więc łatwo przygotować bez zmiany smaku ciasta.

Chlebek bananowy można przygotować także w wersji bezglutenowej. Dobrze sprawdzi się dla osób, które zmagają się z celiakią lub nietolerancją pokarmową. Chlebek bananowy bez glutenu jest równie łatwy w przygotowaniu, jak jego tradycyjna wersja. Wystarczy jedynie unikać dodawania mąki pszennej, a zamiast niej wykorzystać ryżową lub kokosową. Jeśli szukasz przepisu na ciasto bananowe bez mąki, wystarczy, że zastąpisz ją płatkami owsianymi. Wcześniej trzeba je zmielić, aby uzyskać drobny pył. Mąkę owsianą można także znaleźć w wielu sklepach spożywczych.

Niezależnie, czy przygotowujesz ciasto w wersji wegańskiej, tradycyjnej, czy bezglutenowej, jest to zdrowa przekąska, która zawiera jedynie ok. 320 kcal. Chlebek bananowy można jeść o każdej porze dnia, dobrze sprawdza się na śniadanie i podwieczorek. Nadaje się również w podróż. Jeśli wybierasz się na wycieczkę za miasto, spakuj swój rower damski, weź kilka plastrów ciasta bananowego i ciesz się miłym popołudniem. Dużą zaletą chlebka z bananów jest to, że stanowi zdrową przekąskę dla dzieci, którą maluchy chętnie jedzą. Nieduże plastry ciasta można podawać już kilkulatkom. Jeśli jeszcze wzbogacisz chlebek bananowy ciekawym i smacznym dodatkiem, dzieciom z pewnością posmakuje.

 

Dodatki do chlebka bananowego

Ciasto bananowe można łatwo urozmaicić, wzbogacając je o różne dodatki. Najprostszym sposobem na poprawienie smaku chlebka jest dodanie do niego kawałków czekolady, gorzkiej, mlecznej lub deserowej. Warto jednak pamiętać, że wszystkie dodatki zwiększają jego kaloryczność. Jeśli więc chcesz przygotować dietetyczny chlebek bananowy, lepiej zrezygnować z czekolady, masła orzechowego lub dżemu. Zamiast tych dodatków, ciasto można wzbogacić imbirem, przyprawami korzennymi, ekstraktem waniliowym lub sokiem z cytryny. Do chlebka można dodać kakao lub sypką kawę, co nada mu ciekawego smaku. Ciekawym rozwiązaniem jest dosypanie do ciasta bakalii, żurawiny lub orzechów. Ciasto można wzbogacić siemieniem lnianym lub płatkami owsianymi. Jeśli zmagasz się z nietolerancją pokarmową, zwróć uwagę, aby bezglutenowy chlebek bananowy nie został wzbogacony dodatkami zawierającymi gluten.

Gotowe ciasto bananowe można zjeść z dodatkiem świeżych owoców lub konfitury. Dobrze sprawdza się także dżem i frużelina. Chlebek bananowy zjadany na śniadanie dobrze smakuje z masłem (szczególnie na ciepło), jak również z jogurtem naturalnym. Do ciasta pasuje również twaróg z kleksem miodu lub syropu klonowego. Kromkę chlebka bananowego można posmarować także masłem orzechowym. Ze słodkimi dodatkami ciasto sprawdza się do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Chlebek bananowy można jeść na wiele sposobów, jest smaczny, pożywny i zdrowy. Przepis na przygotowanie ciasta jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, dlatego, jeśli szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie lub przekąskę, spróbuj przygotować chlebek w swojej kuchni. Większość potrzebnych składników na pewno znajdziesz na półkach w swojej spiżarni.

 

 

Dodaj komentarz

0 Commentaires