Jak zrobić ciasteczka owsiane fit?

Ostatnio aktualizowane: 09.12.21

 

Ciasteczka owsiane fit przepis

Czas przygotowania15 mins
Czas gotowania15 mins
Składniki: 
170 g płatków owsianych 
30 g mąki owsianej lub mąki jaglanej
2 jajka 
100 g masła klarowanego 
100 g rodzynek
100 g erytrytolu
 
Dodatkowe składniki
Zamiast rodzynek można też wykorzystać zamiennie:
suszona żurawinę 
suszoną morelę
Podawać: Ciasteczka najlepiej odstawić do ostygnięcia do dnia następnego po upieczeniu. Wówczas nabierają kruchości i nie łamią się przy każdym dotyku. 

Pracę rozpoczynamy od włączenia piekarnika i ustawienia go na 180 stopni Celsjusza. Kolejno, przygotowując ciastka dietetyczne owsiane rozpuszczamy na patelni lub w rondelku masło i odstawiamy do przestygnięcia. W czasie, gdy masło stygnie, do miski wkładamy całe jajka i łączymy je z erytrytolem. Wystarczy jak w tym celu użyjemy widelca, którym mieszamy masę do czasu, gdy składniki się dobrze połączą. Do zmieszanej masy powoli dokładamy wcześniej stopione masło, wlewając je małym strumieniem wciąż mieszając zawartość tak długo, aż osiągnie ona jednolitą strukturę o gęstości śmietany. Kolejno do miski dodajemy mąkę, również stopniowo, aby masa dobrze się połączyła. I kolejno płatki owsiane. W tym momencie masa będzie już na tyle gęsta, że możemy ja wyrabiać dłońmi. Należy ją ugniatać tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą, na koniec mieszania dokładamy rodzynki, czy też inne wybrane owoce. 

Choć nasz przepis mówi o ciasteczkach z rodzynkami, podobny przepis można zastosować chcąc upiec ciastka owsiane z bakaliami fit czy ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi fit. W zasadzie rodzaj zastosowanych dodatków zależy od preferencji kucharza. 

Gdy ciasto jest już uzupełnione o wszystkie składniki, przy pomocy łyżki formujemy małe kulki nakładając je na blaszkę do pieczenia, lekko je rozpłaszczając nadając im kształt ciastka. Po wstawieniu do piekarnika bez włączonego termoobiegu, ale z grzejącymi obiema: Górną i dolną grzałkami, pieczemy je przez 10 minut, a po ich upływie wyłączamy grzałkę dolną, pozostawiając jeszcze przez 5 minut ciasteczka w piekarniku, aby je ładnie zrumienić. Upieczone przekładamy do ostygnięcia. Do spożycia najlepiej je podać następnego dnia od upieczenia, bo świeżo wyjęte z piekarnika są delikatne i lubią się rozpadać z rękach, a ostudzone nabierają chrupkości. 

Oczywiście nie jest to jedyny sposób na wykonanie ciasteczek owsianych. Właściwie co kucharz, to inny ich sposób przygotowania, a każdy z przepisów prowadzi do równie smacznego deseru. Jeśli naszym celem nie są dietetyczne ciasteczka owsiane, to przepis na smaczne ciasteczka można dowolnie modyfikować i w miarę nabywania doświadczenia dodawać lub ujmować niektórych składników. Nierzadko sięgamy po przepisy na ciasteczka owsiane z orzechami fit, z cukrem lub pozbawione tego składnika.  Do większości przepisów, w których użyjemy dowolne owoce czy bakalie zastosujemy powyższy przepis. Natomiast gdy nasza przekąska fit to mają być ciasteczka owsiane z bananem, owoce te należy połączyć z masą ciasta rozgniatając je na miazgę widelcem. 

Oryginalne ciasteczka owsiane, których pierwszy przepis został opublikowany w Stanach Zjednoczonych w 1896 roku przygotowuje się z płatków owsianych, maki pszennej oraz cukru, jajek, soli z dodatkiem przypraw. Obecnie jednak znajdziemy wiele przepisów modyfikujących pierwsze zalecenia. Nie znaczy to, że ciasteczka nie będą smaczne, jednak nie każdy dodatek sprawi, że będą to dietetyczne ciasteczka. Jako pierwsze zostały dodane do przepisu rodzynki, a obecnie nie brak przepisów na ciastka owsiane fit z miodem, z żurawiną czy z jabłkiem. 

Zatem dodając poszczególne składniki należy brać też pod uwagę to, że jakkolwiek zdrowe ciastka owsiane, są one też wysoko kaloryczną przekąską. 100 g takich ciasteczek (wersji podstawowej przepisu) dostarcza organizmowi 447 kcal. Zatem osoby borykające się z cukrzycą powinny mieć na uwadze, że bez pomiaru cukru nie należy spożywać ciasteczek. A, aby go wykonać można sięgnąć po najnowsze glukometry z którymi wszelkie dolegliwości cukrzycowe będą pod kontrolą. Jednak trzeba mieć też świadomość, że również dla cukrzyków spożywanie płatków owsianych może być zbawienne, bo pomagają one w regulacji poziomu cukru we krwi i zapobiegają występowaniu nagłych ataków głodu.

Niezależnie od przeciwskazań dla wybranych grup osób ciasteczka owsiane są bardzo polecaną słodką przekąską. Płatki owsiane przede wszystkim są bogate w duże ilości błonnika, białka i węglowodanów. Zawierają też niezbędne do funkcjonowania organizmu witaminy z grupy B, a także witaminę E, żelazo, potas, magnez selen i wapń. A więc składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. 

Co więcej, płatki owsiane i ich skład wpływają regulująco na utrzymanie cholesterolu na właściwym poziomie, co z kolei zapobiega miażdżycy i kolejnym schorzeniom pochodnym, czyli nadciśnienia, a nawet choroby wieńcowej. 

Ponadto, wszystkim tym, którym zależy na odmłodzeniu, mamy do przekazania to, że płatki owsiane też działają cuda w kwestii odmładzania i regeneracji organizmu, nawet nazywa się je „eliksirem młodości” ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze. 

Płatki owsiane to produkt również polecany osobom wykonującym prace fizyczne oraz sportowcom. Są one bowiem źródłem energii i długo utrzymują w żołądku poczucie sytości. Nie od dziś znane też są właściwości płatków owsianych jako produktu używanego w kosmetyce. Maseczka z płatków owsianych z dodatkiem miodu (czy innych dodatków, w zależności od dolegliwości) łagodzi podrażnienia skóry, nawilża, oczyszcza i odświeża skórę. Taki zabieg z użyciem płatków owsianych polecany jest na przykład osobom borykającym się z trądzikiem. Dlatego też wielu producentów kosmetyków sięga po owies i jego pochodne i stosuje w produkowanych przez siebie szamponach, płynach, olejkach czy kremach. 

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ