Ciasto Marchewkowe Fit Przepis
Ciasto marchewkowe sprawdza się jako deser, ale także w formie śniadania lub podwieczorku. Ma słodki smak, jest pyszne i zdrowe, a przede wszystkim odpowiednie dla osób na diecie. Jak zrobić smaczne i proste ciasto marchewkowe fit? Poniżej znajdziesz łatwy przepis, który pomoże Ci przyrządzić ten popularny deser.
Aby przygotować zdrowe ciasto marchewkowe, należy obrać warzywa i zetrzeć je na tarce. Można odsączyć marchewkę, aby wiórki były suche. Następnym krokiem jest wykonanie ciasta. W czasie przygotowywania masy można nagrzać piekarnik. Ciasto piecze się w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli decydujesz się na fit ciasto marchewkowe z orzechami, warto pokroić je na drobne kawałki jeszcze przed rozpoczęciem przygotowywania masy. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem, aż uzyskasz pianę. Osobno ubij także żółtka z dodatkiem miodu. Obie powstałe masy należy połączyć w jednej misce. Gdy uzyskasz jednolite ciasto, stopniowo dolewaj do niego olej, ciągle ubijając. Następnie powoli dodawaj mąkę, którą wcześniej trzeba wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Całość ubijaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste.
Lekkie ciasto marchewkowe uzyskasz dzięki odpowiedniemu ubiciu masy. Ostatnim krokiem jest dodanie cynamonu i przyprawy do piernika. Do gotowej masy dodaj odciśniętą wcześniej marchewkę oraz orzechy, ewentualnie bakalie. Na tym etapie nie używaj miksera, wymieszaj całość łyżką. Gotową, posmarowaną tłuszczem formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Fit ciasto marchewkowe w keksówce będzie miało formę bochenka, jeśli więc chcesz po upieczeniu pokroić je na trójkąty, lepszym wyborem będzie tortownica. Przelej ciasto do przygotowanej foremki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 – 55 minut. Warto regularnie sprawdzać ciasto patyczkiem lub wykałaczką, aby upewnić się, że jest gotowe.
Ciasto marchewkowe bez cukru można podawać ze smaczną polewą. Do przygotowania jej potrzebny będzie słony serek kremowy (np. Almette) oraz miód. 100 g serka wymieszaj z kilkoma łyżeczkami miodu. Tak przygotowaną polewą pokryj wierzch upieczonego ciasta marchewkowego.
Inne sposoby przygotowania ciasta marchewkowego
Jeśli lubisz dbać o formę, wszędzie zabierasz ze sobą krokomierz i często odwiedzasz siłownię, z pewnością zwracasz uwagę na to, co jesz. Dlatego przygotowując desery, nawet w zdrowej wersji, dbasz, aby miały one, jak najmniej kalorii i cukru. Dietetyczne ciasto marchewkowe, choć jest zdrowe, ponieważ dostarcza karotenu, również można przyrządzić w lżejszej wersji.
Osoby, którym zależy na utrzymaniu bezglutenowej diety, nie muszą rezygnować z pysznego deseru. Ciasto marchewkowe można łatwo przyrządzić również w takiej wersji. Do przygotowania go potrzebne będą: 2 marchewki, 100 g pieczonej dyni, 100 g mąki ryżowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 50 g orzechów, 50 g wiórków kokosowych, 3 jajka, olej kokosowy oraz syrop klonowy. Aby przygotować bezglutenowe ciasto marchewkowe, należy postępować podobnie, jak przy tradycyjnym przepisie. Marchewkę zetrzyj na tarce i odsącz. Pieczoną dynię zmiksuj i wymieszaj z jajkiem. W osobnej misce połącz sypkie produkty, czyli mąkę ryżową, ziemniaczaną, migdały, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól. Wymieszaj wszystko i dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane na drobne kawałki orzechy. 2 jajka ubij na pianę i powoli dolewaj do niej syrop klonowy (125 ml). Cały czas ubijając, dodaj 125 ml oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego. Następnie do masy dodaj marchewkę oraz dynię, a następnie sypkie produkty. Całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto dyniowo-marchewkowe fit piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem.
Innym sposobem na przyrządzenie tego deseru jest zastąpienie mąki płatkami owsianymi. Taka wersja jest odpowiednia do osób na diecie. Oprócz startej marchewki do ciasta dodaje się 1,5 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki mleka, oraz jajko, miód i cynamon. W misce połącz ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dodaj startą marchew. Masę przełóż do formy i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut. Ciasto marchewkowe bez mąki to pomysł na szybki i zdrowy deser.
Jeśli chcesz zrobić ciasto marchewkowe, ale stosujesz dietę wegańską, możesz łatwo zastąpić wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Do przygotowania takiego deseru potrzebne składniki to: Marchewka, 3 łyżki siemienia lnianego, 3/4 szklanki ciepłej wody, 300 g mąki, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżeczka soli, 1,5 łyżeczki sody, 250 g cukru, 225 ml oleju, 80 g orzechów. Marchewkę zetrzyj na tarce, a siemię lniane zalej ciepłą wodą. W misce wymieszaj mąkę z sodą i przyprawami, a w drugim naczyniu utrzyj olej z siemieniem lnianym i cukrem. Następnie połącz wszystkie składniki, przelej do formy i piecz w 180 stopniach Celsjusza. Po ok. 45 minutach uzyskasz pyszne wegańskie ciasto marchewkowe.
Ciasto marchewkowe można bez obaw spożywać, nawet będąc na diecie. Większość wersji tego deseru nie zawiera cukru, można także zrezygnować z glutenu, czy produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla wielu osób najważniejszą kwestią jest, ile jeden kawałek deseru ma kcal. Ciasto marchewkowe w wersji fit zawiera ok. 176 kcal w 100 g produktu. Jest to więc jeden z najmniej kalorycznych deserów. Warto oczywiście pamiętać, że wszelkie dodatki, biały cukier lub polewy zwiększają kaloryczność ciasta. Jeden kawałek do kawy nie zaszkodzi jednak osobom stosującym nawet bardzo rygorystyczną dietę.
Dodaj komentarz
0 KOMENTARZ