Dieta 1500 kcal – Co jeść?

Ostatnio aktualizowane: 19.09.21

 

Stosowanie diety 1500 kcal jest bardzo popularne wśród osób, które chcą zapanować nad ilością dostarczanych organizmowi kalorii. Za duża ilość pustych kalorii sprawia, że człowiek zaczyna przybierać na masie, co wiążę się z niebezpieczeństwem nadwagi prowadzącej do różnych chorób. Aby wiedzieć, w jaki sposób mądrze korzystać z diety ograniczającej spożycie kalorii, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami, a także skorzystać z prostego jadłospisu. 

Dieta 1500 kcal – na czym polega? 

Dieta redukcyjna 1500 kcal podobnie jak inne diety o podobnych właściwościach mają na celu ograniczenie spożywania nadmiaru kalorii, które przyczyniają się do nadwagi oraz niekorzystnego wyglądu sylwetki. Aby odchudzanie przyniosło zamierzone efekty, osoba będąca na redukcji nie może przekroczyć zalecanej dobowej wartości energetycznej. W ten sposób proces odchudzania będzie postępował we właściwą stronę, a osoba korzystająca z diety nie będzie zmuszona do głodowania. Dieta 1500 kalorii jest uważana za niskoenergetyczną, co za tym idzie, umożliwia stopniową redukcję nadmiaru masy ciała. Utrata zbędnych kilogramów nie jest natychmiastowa, jednak postępuje w umiarkowanym tempie. Osoby, które kiedykolwiek próbowały diety redukcyjnej, mają świadomość, że o wiele łatwiej poradzić sobie ze zbilansowaniem zapotrzebowania na 1500 niż 1000 kcal. Prawidłowe rozłożenie niezbędnych składników odżywczych powoduje nie tylko brak ciągłego uczucia głodu, ale przede wszystkim dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Ważne jest także to, że stosowanie diety dostarczającej każdego dnia 1500 kcal jest bezpieczne dla większości ludzi. Taka ilość kalorii wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania, co wynika z przemiany materii u każdej dorosłej osoby. Pewność, że dieta jest bezpieczna, pozwala znacznie szybciej przekonać się do całego procesu odchudzania. Jeśli człowiek będący na redukcji nie odczuwa głodu, ma dobre samopoczucie i nie męczy się z codziennym bólem głowy, ma o wiele większe szanse na sukces. Dostarczanie do organizmu 1500 kalorii dziennie sprawia, że nie ma konieczności dodatkowej suplementacji wartościowych składników odżywczych. Zdrowy organizm przy takiej ilości kalorii poradzi sobie z odpowiednim gospodarowaniem.  

Dieta 1500 kcal – co jeść i jakimi zasadami się kierować?

Osoby decydujące się na dietę redukcyjną powinny wiedzieć, że oprócz kierowania się dobową ilością kalorii w ilości nieprzekraczającej 1500 ważne są także inne czynniki, o których należy pamiętać.

♦ Odpowiednia ilość błonnika w diecie redukcyjnej to podstawa. Osoba, która chce zrzucić nadmiar masy ciała, powinna pamiętać o dostarczaniu porcji od 25 do 40 gramów na dobę. W ten sposób organizm samoczynnie będzie się oczyszczał z toksyn oraz zalegających produktów przemiany materii. Najwięcej błonnika można znaleźć w warzywach oraz produktach zbożowych takich jak pełnoziarnisty chleb czy ciemny makaron. 

♦ Należy zachować odpowiednie proporcje pomiędzy przyjmowanymi makroskładnikami. Ilość węglowodanów dostarczana wraz z pożywieniem nie powinna przekraczać 55% dziennego zapotrzebowania. W przypadku białka należy zadbać o to, aby stanowiło do 25% energii pozyskanej z diety, a tłuszcze powinny zajmować maksymalnie do 35%. 

♦ Prosta dieta 1500 kcal przewiduje, że należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie z zachowaniem wyżej wspomnianych proporcji. Ważne jest, aby oprócz bilansu zachować odpowiednio długie przerwy wynoszące od 3 do 4 godzin między posiłkami. 

♦ Ostatni posiłek w formie kolacji należy zjeść do 2-3 godzin przed snem. W ten sposób organizm poradzi sobie z dodatkową ilością kalorii dostarczoną wieczorem i nie odłoży tego w tłuszcz. 

♦ Osoby będące na diecie na pewno mają świadomość tego, że niezbędna jest rezygnacja ze słodyczy oraz słodkich napojów, które głównie składają się z cukrów prostych. Przetworzona żywność pełna pustych kalorii, tłuszczów nasyconych, a także tłuszczów trans powoduje, że proces odchudzania jest spowolniony. Co więcej, picie słodkich napojów powoduje ciągłe uczucie pragnienia oraz negatywnie wpływa na stan skóry. 

♦ Urozmaicone posiłki są bardzo ważne, ponieważ jedzenie tego samego powoduje negatywne odczucia związane z dietą. Monotonia w menu wpływa niekorzystnie na efekty odchudzania oraz powoduje chęć podjadania niezdrowych posiłków. Urozmaicone jedzenie jest równie ważne, jeśli chodzi o dostarczanie wartościowych składników odżywczych, które są niezbędne w diecie. 

♦ Odpowiednie nawodnienie jest kluczem do sukcesu i należy o tym pamiętać, nawet jeśli nie korzysta się z diety. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na płyny wynosi co najmniej 2 litry. Osoby, które regularnie trenują, powinny dostarczać nawet 2,5 litra w postaci czystej wody, zielonej herbaty, czarnej kawy oraz naparów ziołowych.  

 

Dieta 1500 kcal – dla kogo? 

Odpowiednio dobrana i zbilansowana dieta 1500 kalorii jest przeznaczona dla osób, które od długiego czasu mają problemy z nadwagą i otyłością. Połączenie diety redukcyjnej wraz z aktywnością fizyczną jest zalecane szczególnie dla ludzi, których przemiana materii jest zbliżona do 2500 kcal. W przypadku deficytu kalorycznego występującego na diecie odchudzającej należy dbać o to, aby nie był on wyższy niż 500-1000 kcal na dobę, co umożliwia bezpieczne zrzucenie od 0,5 kg do 1 kg w okresie jednego tygodnia. Dobrze dopasowana dieta 1500 kcal jest dobrym wyborem dla młodych kobiet, które pomimo umiarkowanej aktywności fizycznej mają kłopoty ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, a rodzaj wykonywanej pracy powoduje dodatkowe przybieranie na wadze. 

 

Dieta 1500 kcal – przepisy 

Osoby, które zdecydowały się przejść na dietę, poszukują prostych i tanich w przygotowaniu przepisów. W obecnych czasach każdy jest zapracowany i nie ma czasu, aby spędzać kilka godzin dziennie w kuchni, przygotowując zdrowe dania na śniadanie, obiad i kolację. Dieta 1500 kcal oraz jadłospis na 7 dni pomogą rozwiązać problem z pomysłami na smaczne i zdrowe posiłki, których przygotowanie nie zajmuje za dużo czasu. Dodatkową zaletą jest stopień trudności przygotowanych dań. Przepisy są proste, a składniki użyte do wykonania, można z łatwością znaleźć w każdym sklepie. 

Dieta 1500 kcal – jadłospis

Dzień 1: 

                ◊ śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek z dodatkiem garści świeżej rukoli, pomidorkami koktajlowymi oraz kromką chleba pełnoziarnistego 

                ◊ II śniadanie: Dwie kromki chrupkiego chleba razowego posmarowane serkiem naturalnym o niskiej zawartości tłuszczu. Do tego owoc (jabłko, mandarynka lub pomarańcza) 

                ◊ obiad: Miska zupy pomidorowej zabielanej niewielką ilością jogurtu naturalnego oraz filet z dorsza w sosie jogurtowo-musztardowym z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach oraz z gotowanymi brokułami

                ◊ podwieczorek: Garść orzechów (porcja 30 gramów) oraz szklanka kefiru 

                ◊ kolacja: Sałatka z pieczonym kurczakiem i domowym sosem winegret lub dodatkiem jogurtu naturalnego, kromka chleba razowego oraz zielona herbata 

Dzień 2: 

                ◊ śniadanie: Dwie kromki chleba pełnoziarnistego lub jedna bułka grahamka z miękką margaryną, 2 plasterki chudej polędwicy, pomidor, ogórek kiszony oraz kawa z dodatkiem mleka 1,5% bez dodatku cukru

                ◊ II śniadanie: Chudy twarożek z dodatkiem owoców (truskawki lub borówki) wraz z płatkami owsianymi

                ◊ obiad: Dwa jajka sadzone z dodatkiem ugotowanego brokuła o wadze 100 gramów oraz 2 dużych ugotowanych ziemniaków. Do tego szklanka zsiadłego mleka. 

                ◊ podwieczorek: Kisiel owocowy i jedno duże jabłko 

                ◊ kolacja: Dwie kromki chleba pełnoziarnistego z dodatkiem 1 jajka na twardo, liściem sałaty, zielonym ogórkiem oraz mieszanką kiełków. 

Dzień 3: 

                ◊ śniadanie: Płatki owsiane z łyżką suszonej żurawiny i małą garścią orzechów włoskich

                ◊ II śniadanie: Koktajl z truskawek (1 pełna szklanka owoców) z kefirem

                ◊ obiad: Wieprzowe polędwiczki w ziołach podsmażone na oliwie z oliwek z cebulką. Podawane z dodatkiem fasoli szparagowej posypanej sezamem lub pestkami słonecznika.  

                ◊ podwieczorek: Serek homogenizowany z cebulką lub szczypiorkiem

                ◊ kolacja: Sałatka z jajkiem ugotowanym na twardo, ogórkiem kiszonym, pomidorem i niewielką ilością czerwonej fasoli 

Dzień 4: 

                ◊ śniadanie: Dwa jajka ugotowane na twardo z jedną łyżeczką majonezu light oraz kromka ciemnego chleba z plasterkiem wędliny 

                ◊ II śniadanie: Gruszka lub jabłko

                ◊ obiad: Porcja 200 gramów grillowanego kurczaka z ziołami z dwiema łyżkami brązowego ryżu oraz sałatką z ogórka lub pomidora

                ◊ podwieczorek: Cztery suszone morele ze szklanką ulubionego soku (pomarańczowy, grejpfrutowy lub pomidorowy)

                ◊ kolacja: Sałata z łososiem (50 gramów, wędzony) oraz połówką soczystego grejpfruta 

Dzień 5: 

                ◊ śniadanie: Bułka żytnia z hummusem, chudą wędliną oraz plasterkami ogórka i kawałkami papryki.  

                ◊ II śniadanie: Dwie marchewki lub ulubiony owoc

                ◊ obiad: Porcja 200 gramów pieczonego, chudego schabu z dwoma małymi ziemniaczkami oraz warzywami z wody

                ◊ podwieczorek: Dwie sztuki wafli pełnoziarnistych z dodatkiem masła orzechowego oraz połówka grejpfruta z dnia poprzedniego

                ◊ kolacja: Trzy łyżki musli z niewielką ilością żurawiny lub rodzynek

Dzień 6: 

                ◊ śniadanie: Omlet z dwóch jajek z dodatkiem zielonego groszku 

                ◊ II śniadanie: Chudy jogurt z rzodkiewką lub ogórkiem zielonym 

                ◊ obiad: Smaczna pełnoziarnista pita z grillowanym kurczakiem – 50 gramów. Do nadzienia niezbędne będzie ¼ miąższu z awokado, kilka plasterków ogórka, liście sałaty, odrobina czerwonej papryki lub cebuli, łyżeczka jogurtu naturalnego z dodatkiem curry i ziół. 

                ◊ podwieczorek: Dwie kromki pieczywa chrupkiego z serkiem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu. 

                ◊ kolacja: Sałatka grecka z niewielką ilością fety, 1 pomidora, 3 czarnych oliwek oraz kukurydzy. 

Dzień 7: 

                ◊ śniadanie: Jajecznica z dwóch jajek z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Dwie małe kromeczki ciemnego pieczywa

                ◊ II śniadanie: Banan

                ◊ obiad: Jedna czerwona papryka faszerowana kaszą gryczaną z cebulą oraz niewielką ilością żółtego sera

                ◊ podwieczorek: Pieczone jabłko z dodatkiem naturalnego miodu oraz szczyptą cynamonu. 

                ◊ kolacja: Zupa kalafiorowa na bulionie warzywnym 

 

Jaki trening wspomaga proces odchudzania?

Dieta 1500 kcal ma pozytywne opinie wśród osób, które podjęły się wyzwania ograniczenia dostarczania do organizmu dodatkowych kalorii powodujących przybieranie na masie. Ludzie decydujący się na odchudzanie z dietą opracowaną w taki sposób, aby dzienny limit kalorii nie przekraczał 1500, muszą wiedzieć, że oprócz odpowiednio skomponowanych i zbilansowanych posiłków ważny jest regularny trening. Osoby, które chcą pozbyć się nadwagi, powinny zwrócić uwagę na zwiększenie aktywności fizycznej. Czasami 2-3 treningi tygodniowo mogą być zbawienne dla ludzi, którzy dotychczas swój wolny czas spędzali na kanapie przed telewizorem. Zwiększenie codziennej aktywności w postaci pójścia do pracy piechotą lub zamiana windy na schody sprawi, że po kilku tygodniach różnica w sylwetce będzie zauważalna. Osoby, które wolą długie spacery lub przejażdżki na rowerze, powinny zwiększyć aktywność fizyczną o ćwiczenia rozciągające. Dla ludzi preferujących ćwiczenia na siłowni lub w domu zaleca się regularne korzystanie z przyrządów takich jak bieżnia, lub orbitrek. W ten sposób można bez większego wysiłku zadbać o dobrą kondycję oraz o zgrabną sylwetkę. Dieta 1500 kcal i efekty po dodaniu regularnej aktywności fizycznej sprawiają, że ludzie są zadowoleni z możliwości pozbycia się nadprogramowych kilogramów. 

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ