contact
contact

Grelina – hormon głodu i klucz do sukcesu w trakcie diety

Ostatnio aktualizowane: 15.04.24

 

Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, często bardzo szybko się poddają i nie są w stanie wytrwać w swoim postanowieniu przez stale towarzyszące im uczucie głodu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że na odczucie to ma wpływ hormon białkowy, jakim jest grelina. Wzrost syntezy tego związku może być wywołany przez różne czynniki, m.in. stres, hiperglikemię czy cykl miesiączkowy. Warto więc wiedzieć, jak zapanować nad tym hormonem i głodem. Czym jest grelina i jak działa? Podpowiadamy.

 

Czym jest grelina?

Grelina to hormon białkowy, który został odkryty w 1999 roku. Jest produkowany w żołądku, a dokładniej przez komórki okładzinowe typu A, które znajdują się w tym organie. W mniejszym stopniu syntetyzowany jest przez okrężnicę, pęcherzyk żółciowy, dwunastnicę, trzustkę i inne organy.

Grelina zostaje wydzielona w sytuacji, kiedy jedzenie, które znajdowało się w żołądku, jest całkowicie strawione, czyli zazwyczaj kilka godzin po posiłku, a także, wtedy gdy bodźcem do wydzielenia tego związku jest hiperglikemia, a więc przed posiłkiem. Zadaniem greliny jest utrzymanie właściwej równowagi energetycznej w organizmie i kontrola masy ciała. Więcej na temat tego niezwykłego związku dowiemy się z artykułu na stronie: https://synergiczni.pl/dieta-sport/jak-schudnac-i-opanowac-hormon-glodu-greline.

 

Jak grelina może pomóc nam w odchudzaniu?

Ilość wytwarzanej w organizmie greliny jest uzależniona od wielu czynników. Wpływa na nią między innymi rodzaj stosowanej diety, kaloryczność posiłków, stężenie glukozy i kortyzolu we krwi, czy obecność rezerw energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej. Stężenie tego hormonu zmienia się w ciągu doby. Jego najwyższe wartości odnotowuje się między godziną 22:00 a 4:00 rano.

U wielu otyłych osób obserwuje się stale podwyższony poziom greliny. Dlatego też mogą one odczuwać głód lub brak odczucia sytości nawet po posiłku. Kiedy takie osoby próbują schudnąć, a więc przechodzą na dietę, zwiększony poziom greliny bardzo utrudnia im utrzymanie deficytu kalorycznego.

Najlepiej przed rozpoczęciem odchudzania byłoby więc zbadać poziom greliny w swoim organizmie. Niestety większość laboratorów nie oferuje takiej możliwości. Alternatywą jest więc zbadanie poziomu leptyny, czyli hormonu sytości. Otrzymane wyniki mogą nam pomóc w odpowiedzi na pytanie, czy doszło u nas do rozwinięcia leptynooporności. Chcąc zapanować nad poziomem greliny w organizmie, należy maksymalnie ograniczyć sytuacje stresowe i dbać o to, aby zapewnić sobie właściwą ilość snu.

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ