Jak zrobić placuszki bananowe fit?

Ostatnio aktualizowane: 29.03.24

 

Placuszki bananowe fit przepis

Czas przygotowania10 minutes
Czas gotowania30 minutes
Składniki: 
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
3 małe banany 
½ szklanki mleka 
3 średnie jajka 
2 łyżki drobnego cukru 
½ szklanki kremowego jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej roślinny do smażenia
Dodatkowe składniki
Ciasteczka bananowe można też wykonać bez użycia maki i nabiału, wówczas składniki jakie potrzebujemy to:
2 średnie, dojrzałe banany
4 jajka
Podawać: Fit placki bananowe można podawać bez żadnych dodatków lub jak kto lubi, oprószone cukrem pudrem. Takie naleśniki bananowe fit można też podać polane syropem, posmarowane dżemem według własnych upodobań. Wiele też osób spożywa pancakes bananowe fit z jogurtem. 

Pierwsza wersja przepisu to puszyste placuszki bananowe fit z mąką i nabiałem, przy podanej ilości składników pozwoli na usmażenie około 15 placuszków średnicy, w przybliżeniu 12 cm. 

Do sporej miski należy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i oba produkty zamieszać ze szczyptą soli. Kolejno do miski dosypujemy 3 łyżki drobnego cukru. Jeśli lubisz cukier waniliowy, część zwykłego cukru można zamienić na waniliowy. Kolejno do miski wbijamy jajka i wlewamy lekko ciepłe mleko oraz dokładamy jogurt naturalny. Całość, przy pomocy łyżki, lub nawet dłonią należy dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do konsystencji ciepłego budyniu. Jeśli jest zbyt gęste, należy dolać mleka w takiej ilości, aby ciasto rozrzedzić do właściwej konsystencji. 

Banany, obieramy za skórki i kroimy w kosteczkę, a następnie dokładamy do masy ciasta dokładnie mieszając. Jest to ostatni etap przygotowywania ciasta i czas na rozgrzanie patelni, która powinna być średnio, ale równomiernie na całej powierzchni, rozgrzana. Gdy olej na patelni się nagrzeje czas na układanie placków do smażenia. Łyżką porcjujemy ciasto w taki sposób, aby powstały na patelni placki z bananami fit o średnicy w przybliżeniu 12 cm. Zwykle mieści się 4 do 5 takich placków, w zależności od rozmiarów patelni. Smażymy każdy placek około 2 minuty z każdej strony z palnikiem ustawionym na średnie grzanie. Gdy dietetyczne placuszki bananowe są z obu stron ładnie zrumienione i lekko wyrośnięte, znaczy to, że można je zdjąć z patelni.

Druga wersja przepisu na zdrowe placuszki bananowe w składzie ma jedynie banany i jajka. Do smażenia można użyć dowolnego oleju roślinnego. W tym przepisie banany po obraniu miksujemy na gładką masę. (można je rozdrobnić także widelcem), aż do powstania jednolitego musu. Jajka natomiast, umieszczone w misce ubijamy trzepaczką lub mikserem około 2 do 3 minut, aż powstanie puszysta piana. Wówczas powoli, łyżka za łyżką należy do masy jajecznej dodawać mus bananowy nadal całość mieszając. 

Patelnię z niewielką ilością oleju należy rozgrzać na średniej mocy palnika i za pomocą małej chochelki nalewać na jej powierzchnię żądanej wielkości placuszki. Pieczemy je około 2-3 minut, po czym obracamy na drugą stronę za pomocą łopatki, bo placki są bardzo delikatne. Z drugiej strony, pieczone przez około minutę zdążą się odpowiednio przyrumienić. Placuszki bananowe fit bez dodatków mają w przybliżeniu 700 kalorie, gdy jemy je bez dodatków w postaci cukru czy syropu. Placki bananowe to potrawa, którą chętnie spożywamy, nawet gdy zależy nam na sylwetce. Ćwicząc w domu warto zapoznać się z poradami na temat tego jaka mata do ćwiczeń jest polecana by wykorzystać tę najlepszą na nasze potrzeby. 

Placuszki bananowe to potrawa, którą w łatwy sposób możemy również urozmaicić innymi składnikami. Dodając płatki owsiane czy twaróg, nawet bez zmiany reszty przepisu zrobimy fit placuszki bananowe z twarogiem lub placuszki bananowe fit z płatkami owsianymi

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ