contact
contact

Soplówka jeżowata – grzyb z prozdrowotnym potencjałem

Ostatnio aktualizowane: 22.02.24

 

Soplówka jeżowata to jadalny grzyb używany od wieków w medycynie wschodu. Ze względu na właściwości prozdrowotne cieszy się coraz większą popularnością również na zachodzie. Lwia grzywa wykorzystywana jest jako suplement diety, który nie tylko wspiera odporność organizmu, ale również pozytywnie wpływa na pracę całego ustroju.

 

Soplówka jeżowata – co to jest?

Soplówka jeżowata (Hericium Erinaceus), znana też jako Lion’s Mane czy Yamabushitake, to grzyb z rodziny soplówkowatych. Nazwa lwia grzywa odnosi się do wyglądu grzyba, który przypomina długie i cienkie sople zebrane na kulistej grzybni. Rozmiary soplówki jeżowatej sięgają nawet do 30 cm. Lion’s Mane Mushroom najczęściej spotkać można na terenach Ameryki Północnej, Europy, Chin i Japonii. W Polsce Yamabushitake jest pod ścisłą ochroną gatunkową. Biały, kudłaty grzyb wykorzystywany jest powszechnie w kuchni azjatyckiej, a jego prozdrowotne właściwości od wieków chętnie wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Soplówka jeżowata to jadalny grzyb, który w smaku przypomina owoce morza, a jego aromat zbliżony jest do smaku homara. Ze względu na bogactwo substancji bioaktywnych, lwia grzywa wykorzystywana jest nie tylko jako dodatek do potraw i dań, ale także jako składnik suplementów diety.

 

Niezwykłe właściwości lwiej grzywy

Prozdrowotne właściwości Yamabushitake wynikają z bogactwa składników bioaktywnych, jakie się w nim znajdują. W lwiej grzybie znaleźć można m.in.: selen, żelazo, potas, witaminę D, fosfor, cynk, erinacyny czy hericenon. Interesujący jest fakt, iż zgodnie z wynikami badań, soplówka jeżowata posiada 150% więcej aminokwasów niż inne grzyby.

 

Ochrona układu pokarmowego

Lwia grzywa działa ochronnie na układ pokarmowy, a przede wszystkim na żołądek i jelita. Ponadto stosowana jest przy owrzodzeniach narządów układu trawiennego wywołanych nadmiernym rozwojem bakterii Helicobacter Pylori oraz uszkodzeniem śluzówki przewodu pokarmowego. Ekstrakt z grzyba yamabushitake hamuje wzrost bakterii i chroni błonę śluzową żołądka i jelit, a tym samym może wpływać na zmniejszenie powstawania wrzodów. Istnieją także badania, które sugerują, że lwia grzywa może pozytywnie wpływać na zmniejszenie stanów zapalnych jelit. Co więcej, soplówka jeżowata niweluje wzdęcia, a także zmniejsza zaparcia i nudności.

 

Sojusznik diabetyka

Soplówka jeżowata korzystnie wpływa na organizm diabetyków i pomaga im kontrolować poziom cukru we krwi. Grzyb blokuje aktywność enzymu znanego jako alfa-glukozydaza, który jest odpowiedzialny za rozkład cukrów w jelicie cienkim. Dezaktywacja enzymu sprawia, że węglowodany nie zostają całkowicie strawione i nie wchłaniają się w całości, co w efekcie wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ponadto trwają badania potwierdzające pozytywny wpływ lwiej grzywy na zmniejszenie bólu kończyn, który towarzyszy osobom przewlekle cierpiącym na cukrzycę.

 

Wzrost odporności

Yamabushitake przyczynia się także do zwiększenia odporności organizmu i może zapobiegać rozwojowi infekcji bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych. Grzyb wpływa na układ immunologiczny poprzez zmianę jego aktywności. Soplówka jeżowata wykazuje także działanie przeciwzapalne, ułatwia i przyspiesza procesy gojenia się ran. Stymuluje również namnażanie pożytecznych bakterii jelitowych.

 

Poprawa koncentracji

Obecne w soplówce jeżowatej substancje takie jak erinacyny i hericenony stymulują syntezę czynnika wzrostu nerwów (NGF), co sprawia, że lwia grzywa może pozytywnie wpływać na zdolność koncentracji i procesy myślowe, a tym samym grzyb może stymulować funkcje poznawcze i przyczynić się do wzrostu efektywności uczenia. Ponadto erinacyny i hericenony pomagają stymulować wzrost komórek nerwowych, co może być pomocne w leczeniu demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych. Badania potwierdzające korzystny wpływ grzybów na układ nerwowy wciąż jednak trwają.

Korzystny wpływ na układ krążenia

Yamabushitake może korzystnie oddziaływać także na pracę serca i układu krążenia. Stosowanie soplówki jeżowatej może przyczynić się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, a co więcej, lwia grzywa może wpływać na poprawę metabolizmu tłuszczów i zmniejszenie częstotliwości występowania zakrzepów krwi.

 

Przyjaciel sportowców

Soplówka jeżowata stanowi świetne źródło antyoksydantów, a jednocześnie dodaje energii i sił do działania, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie. Ponadto lwia grzywa wpływa na obniżenie poziomu kwasu mlekowego we krwi, a tym samym zmniejsza zakwasy i uczucie zmęczenia mięśni.

 

Jak prawidłowo przyjmować suplementy zawierające soplówkę jeżowatą?

Soplówka jeżowata to wyjątkowy grzyb, który ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, wykorzystywany jest także jako składnik suplementów diety. Preparaty bogate w lwią grzywę należy przyjmować zawsze zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Nie zaleca się przekraczania rekomendowanych porcji suplementu diety. Suplementy diety bazujące na yamabushitake mogą występować w postaci kapsułek, jako ekstrakt czy w formie sproszkowanej.

 

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Soplówka jeżowata uznawana jest za bezpieczny suplement, gdyż w dotychczas przeprowadzonych badaniach nie zaobserwowano negatywnego wpływu produktu na organizm ludzki. Nie odnotowano także żadnych skutków ubocznych podczas przyjmowania zalecanych porcji substancji. Należy zachować jednak ostrożność podczas przyjmowania suplementu w przypadku występowania alergii na grzyby.

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ