contact
contact

Właściwości i suplementacja maślanu sodu

Ostatnio aktualizowane: 15.04.24

 

Maślan sodu, znany też jako kwas masłowy, występuje naturalnie w ludzkim organizmie i wykazuje szerokie zastosowanie kliniczne. Jego rola polega głównie na regulacji funkcjonowania układu pokarmowego i wspieraniu właściwej pracy jelit.

 

Maślan sodu – co to właściwie jest?

Maślan sodu to inaczej sól sodowa kwasu masłowego należąca do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W swojej budowie zawiera cztery atomy węgla, w tym także grupę karbokyslową. Jest głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego.

Maślan sodu naturalnie występuje w organizmie w jelicie grubym, a jego powstawanie wspomagają bakterie jelitowe. Warto zwrócić też uwagę na fakt, iż produkcja kwasu masłowego jest zależna od pH. Bakterie, które wytwarzają kwas masłowy, preferują niskie pH, czyli środowisko o kwaśnym odczynie.

Związek ten występuje naturalnie także w produktach spożywczych takich jak masło, mleko (głównie kozie i owcze), śmietana, jogurty, twarde sery, jak również w niektórych produktach fermentowanych np. kiszonych ogórkach.

 

Właściwości maślanu sodu

Kwas masłowy jest syntetyzowany w jelitach, gdzie odpowiada za fermentację niestrawnych włókien błonnika pochodzących z pokarmów bogatych w węglowodany złożone. Ponadto związek ten jest konieczny do utrzymania prawidłowej bariery pomiędzy okrężnicą a krwioobiegiem. Jednocześnie jest też źródłem energii dla ścian okrężnicy i kolonocytów.

Maślan sodu zapobiega występowaniu stanów zapalnych, powstrzymując aktywność mediatorów zapalnych w nabłonku jelitowym. Dodatkowo związek przyspiesza odbudowę komórek nabłonka, które zostały zniszczone w wyniku różnego rodzaju procesów chorobowych.

Kwas masłowy korzystnie wpływa na regenerację i kondycję komórek nabłonka jelitowego. Wspiera także proces proliferacji, czyli namnażania się komórek błony śluzowej jelita.

 

Kto powinien suplementować maślan sodu?

Maślan sodu, choć naturalnie występuje w ludzkim organizmie, niekiedy musi być dostarczany również z zewnątrz. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas wykorzystanie dobrodziejstw suplementacji.

Gdy w organizmie jest za mało kwasu masłowego, może dojść do zaburzeń pracy jelit, które powodują wystąpienie dolegliwości takich jak wzdęcia, ból i biegunka. Dlatego też należy dbać o odpowiedni poziom związku w ustroju.

Suplementacja maślanem sodu zalecana jest zwykle wśród osób z zaburzeniami mikroflory jelitowej, a także wśród tych, którzy cierpią na stany zapalne jelit lub zespół jelita drażliwego (IBS).

Kwas masłowy wykorzystywany jest również wśród osób, które cierpią na przewlekłe zaparcia. Związek ułatwia wypróżnianie i zmniejsza dolegliwości bólowe. Redukuje też częstotliwość występowania wzdęć i bólu brzucha. Z kolei, w przypadku ostrych biegunek, maślan sodu może ograniczyć ich ilość poprzez zwiększoną absorpcję wody w okrężnicy.

Kwas masłowy odgrywa również istotną rolę w procesie gojenia i regeneracji ścian nabłonka przewodu pokarmowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a jego regularne przyjmowanie może podnieść komfort życia wśród osób cierpiących na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jak suplementować maślan sodu?

Zalecana porcja preparatu dla osoby dorosłej wynosi 150-300 mg maślanu sodu na dobę. Pora przyjmowania produktu zależy od informacji umieszczonej na preparacie przez producenta. Według niektórych rekomendowane jest przyjmowanie suplementu po posiłku i popijanie go dużą ilością wody. Według innych danych proponuje się stosowanie maślanu sodu dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

Aby uzyskać zauważalną poprawę zdrowia, zaleca się przyjmowanie preparatu przez okres minimum trzech miesięcy

 

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Do tej pory nie wykazano żadnych skutków ubocznych w przypadku stosowania preparatu zgodnie z zaleceniami producenta, umieszczonymi na opakowaniu produktu. Nie stwierdzono również występujących przeciwwskazań do przyjmowania maślanu sodu.

Jedynie spożywanie większych porcji suplementu niż zalecane, może przyczynić się do wystąpienia objawów niepożądanych takich jak nudności, biegunka, wymioty i bóle brzucha.

 

 

Dodaj komentarz

0 KOMENTARZ